Volledig scherm
Turnster Sanne Wevers behaalde goud tijdens de Olympische Spelen. © ANP

Arnhemse sportstatisticus de mist in met voorspelling Olympische Spelen

ARNHEM - Geen 28 medailles op de Olympische Spelen, maar een karige 19. De voorspelling van sportstatisticus Pieter Post uit Arnhem zat er flink naast. „Helaas, ik had er meer beloofd ja." 

Een paar dagen voor de start van het monsterevenement in Rio de Janeiro kwam Post met zijn voorspelling op basis van wedkantoren. Nederland zou elf goud halen en een hele trits zilver en brons. Dat zou samen goed zijn voor de achtste plaats in de medaillespiegel. Dat werd de elfde plek.

„Met één gouden medaille extra zouden we nog negende zijn geworden. Maar ik had ook veertien keer brons, dat werden er vier. Maar hoeveel vierde plekken hebben we wel niet gehaald", zegt Post. 

Top vijf
Wel had Post de oppermachtige Verenigde Staten bovenaan de lijst. In zijn top vijf stonden ook Groot Brittannië, China en Duitsland. Alleen Rusland ontbrak. „Dat was ook wel lastig. Op het laatste moment mochten er toch nog een paar meer Russen meedoen dan verwacht." Nederland viel in elk geval tegen. Toch houdt hij vast aan zijn systeem, waarbij hij het gemiddelden berekent van de top drie van alle olympische sporten bij de vier grootste internationale wedkantoren.

Missers
Sterker, hij denkt de voorspelling te kunnen verbeteren door zich meer te verdiepen in voor hem onbekende sporten. Een aantal missers maakte hij bijvoorbeeld bij het gewichtheffen. „Sommige deelnemers heb ik weggehaald omdat ze niet op de deelnemerslijsten stonden. Die bleken ineens in een andere gewichtsklasse uit te komen en wonnen daar medailles."

In aanloop naar de De Olympische Winterspelen van 2018 doet Post een poging er dichterbij te zitten. „De Winterspelen zijn iets kleiner en overzichtelijker. Ik denk dat die makkelijker te voorspellen zijn."