Volledig scherm

Arnhemse 'Syriëgangers' in Turkije: 'We wilden bekende ophalen'

ROTTERDAM/ ARNHEM - De Arnhemmers Nadeem S. (23) en Waïl el A. (18) waren in september in Turkije om een bekende van S. op te halen. Ze waren daar niet om naar Syrië te gaan, vertelde El A. woensdag in de streng beveiligde rechtbank van Rotterdam.

De 2 moesten daar voorkomen, omdat het Openbaar Ministerie (OM) ze ervan verdenkt dat ze geradicaliseerd zijn en zich wilden inzetten voor een terroristische organisatie in Syrië. Beiden zitten vast op de terroristische afdeling van verschillende gevangenissen.

Moskee
"Er wordt een beeld geschetst alsof we in Syrië wilden strijden, daarom wil ik duidelijkheid verschaffen", zei El A. "Ik kende S. uit de buurt en kwam hem tegen bij de moskee. Daar wisselden we telefoonnummers uit."

Hulp
S. zou El A. hebben verteld dat hij was benaderd door 'een jongen' die in Syrië was en hulp nodig had om terug naar Nederland te komen. El A. kende die man zelf niet, zei hij. Om wie het ging of waarom diegene precies hulp nodig had, lichtte hij niet toe.

Opgepakt
El A. beloofde met S. mee te reizen, maar pas nadat hij 18 was geworden. Dat gebeurde in september. De mannen kochten volgens El A. een retourticket en reisden naar de grensstreek van Turkije en Syrië. Daar werden ze opgepakt. "We wilden die jongen niet ín Syrië ophalen."

S. zweeg gedurende de zitting.

Moord en doodslag
Het OM denkt dat de mannen wel degelijk van plan waren om zich in Syrië aan te sluiten bij een terroristische organisatie. Ze zouden 'moord en doodslag' hebben voorbereid of bevorderd. De rechter vindt de verdenkingen van het OM zo zwaar, dat hij besloot dat de twee Arnhemmers in voorlopige hechtenis moeten blijven. In mei worden hun zaken inhoudelijk behandeld.