Volledig scherm
Een medewerker van de EOD loopt weg van de bomtas in Doesburg, die op de achtergrond is te zien. © Jan van den Brink

Arnhemse terreurverdachte ontkent banden met IS

ARNHEM - Een gevaarlijke gek die sympathiseert met Islamitische Staat, of een verwarde man die zich slechts schuldig maakt aan misplaatste grootspraak? Op die vraag moet de rechtbank in Arnhem een antwoord vinden. Justitie verdenkt de 41-jarige Abdel O. uit Arnhem van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland.  

O. ontkende gisteren voor de rechtbank in Arnhem alle aantijgingen aan zijn adres. „Ik word erin geluisd! Dit is een groot circus. Ik heb niets te maken met IS, ben niet eens moslim.”

Gevangenis
O., van Marokkaanse komaf en jurist van beroep, verblijft sinds april van dit jaar op de zwaar beveiligde terroristenafdeling in de gevangenis van Vught.

Onschuldig
De rechtbank liet tijdens de zitting weten niets te zien in de opheffing van zijn voorlopige hechtenis. De verdachte benadrukte dat hij niks te maken heeft met terrorisme. „Ik ben onschuldig. Dit is een afrekening”, zei de verdachte in de rechtbank in Arnhem.

Verdacht
Tijdens zijn voorarrest kreeg het Openbaar Ministerie aanwijzingen dat de man wapens wilde verzamelen om een terroristische aanslag te plegen. Hij zou daarover op Facebook en via de telefoon contact hebben gehad met mensen. Het OM verdenkt hem ervan te sympathiseren met IS. De zaak gaat op 20 september weer verder. Tot die tijd blijft O. vastzitten.

Lees het complete verhaal in De Gelderlander van woensdag 3 augustus, of bekijk de e-paper.

Verslaggever Stephen Friedrichs volgde de zitting voor De Gelderlander:

Tweets over from:DGStephen85 AND #dg