Volledig scherm
© ED

Avondparkeren levert Arnhem veel extra inkomsten op

ARNHEM - De invoering van avondparkeren in Arnhem heeft bijna 9 ton aan extra inkomsten opgeleverd. Dat blijkt uit antwoorden van het college op vragen van D66-fractievoorzitter Sabine Andeweg.  

Sinds vorig jaar moeten automobilisten tot 23.00 uur een parkeerkaartje kopen. Eerder hoefde er – uitgezonderd de koopavonden – maar tot 18.00 uur worden betaald.

Andeweg had het college gevraagd de extra inkomsten te gebruiken om de parkeertarieven in de avonduren te verlagen. Daar ziet het college geen heil in.

Hogere tarieven
In 2015 brachten alle parkeermeters en parkeergarages samen zo'n anderhalf miljoen euro meer op dan in 2014. In totaal incasseerde Arnhem bijna 13 miljoen euro aan parkeergeld. Een deel van de toename is te verklaren door de hogere tarieven. Ook is er meer geld binnengekomen omdat er meer automobilisten naar de binnenstad kwamen, waarschijnlijk door de aantrekkende economie.

Bezuiniging
Berekend is dat de invoering van het avondparkeren 880.000 euro extra inkomsten heeft opgeleverd. Bij de invoering van het avondparkeren was besloten van de extra inkomsten 2 ton te gebruiken als bezuiniging. De resterende 680.000 euro konden volgens het college niet zomaar worden ingezet om het parkeerkaartje in de avond goedkoper te maken.

Geen ruimte
Fractievoorzitter Andeweg had geopperd de extra inkomsten te gebruiken om de Arnhemse binnenstad aantrekkelijker en beter bereikbaar te maken. Volgens het college is er dusdanig veel bezuinigd op het Bereikbaarheidfonds dat er – ondanks de extra inkomsten – geen ruimte is voor dit soort investeringen.