Volledig scherm
© Thinkstock

Babbeltruc is terug van weggeweest in Nijmegen

NIJMEGEN - Mensen geld afhandig maken met een babbeltruc is van alle tijden. Maar het komt de laatste tijd opvallend vaak voor, signaleren verschillende wijkagenten in Nijmegen.

Yvonne Vermeeren is wijkagent van Hengstdal en Kwakkenberg. Ze telde de afgelopen weken al vijf aangiftes van babbeltrucs. „Allemaal bij ouderen die alleen wonen. Fitte ouderen bovendien, die zich achteraf afvroegen hoe ze erin hebben kunnen trappen. Terwijl ze tijdens het gesprek al aanvoelden dat er iets niet klopte”, vertelt Vermeeren.

Plausibel verhaal
„Maar de dief ziet er netjes uit – vaak een keurige man in pak – en heeft een plausibel verhaal. Een verhaal dat verbaast, maar ook weer niet 'te ver van huis' is. Bijvoorbeeld: 'We zijn van het gasbedrijf en bezig met werkzaamheden en het kan zijn dat we u tijdelijk moeten evacueren. Haalt u alvast uw waardevolle spullen bij elkaar voor het geval dat.' Als de bewoner alles van waarde heeft verzameld en in een tas heeft gedaan, hoeft de dader die alleen maar af te pakken en ermee weg te rennen. Een brute babbeltruc, eigenlijk een vorm van diefstal met geweld.”

Lees het hele verhaal zaterdag in De Gelderlander, editie Nijmegen, of in de online editie.