Volledig scherm
Moeflons in volle galop: "Je hoeft echt niet naar Afrika voor een goede safari." © Kevin Hagens

Babyboom op Nationaal Park De Hoge Veluwe

HOENDERLOO - Het is babyparadijs op Nationaal Park De Hoge Veluwe. Tussen april en eind juni hebben de moeflons, zwijnen, reeën en eldeherten jongen gekregen.

Eerst een stuk of 80 moeflonlammeren, daarna zwijnenbiggen (tussen de 100 en 200), reekalfjes (een kleine 100) en edelhertenkalveren (ongeveer 90). Ook jonge vossen zijn al geboren.

„Tot half juli geef ik 100 procent garantie dat bezoekers jonge dieren te zien krijgen. Ik durf er beide handen voor in het vuur te steken. Dit is de 'bambi-boom', hoewel bambi eigenlijk een verkeerd woord is", zegt boswachter Henk Ruseler.

Struinen
Begin dit jaar heeft Park De Hoge Veluwe een verbod ingesteld voor bezoekers om buiten de paden te struinen. Boswachter Ruseler: „Het waren vooral natuurfotografen die overal rondliepen. Ze joegen de dieren op. De beesten werden er schuw van. Als ze weten dat ze ergens rustig kunnen verblijven, voelen ze zich op hun gemak. Op plekken waar ze weten dat mensen komen, hebben ze ook geen schrik. Maar als er op onverwachte plekken opeens mensen opduiken, worden ze onrustig."

Door het verbod op struinen is de dierenpopulatie van Park De Hoge Veluwe tot rust gekomen en beter zichtbaar geworden.

Geduld
De boswachter benadrukt dat geduld het cruciale woord is voor mensen die wild willen zien. „De dieren blijven nooit lang op één plek. Het kan gebeuren dat er geen enkel dier te zien is op het moment dat je bij een observatiehut komt. Maar als je een tijdje wacht, komen ze vanzelf. Je kan ook een rondje rijden en na een half uur terug komen."

In juli is Park Hoge Veluwe tot 22.00 uur open. Er zijn zeven wildobservatieposten en tal van wildweiden.

Volledig scherm
In de afgelopen weken zijn zo'n 100 reekalfjes geboren. © Kevin Hagens
Volledig scherm
Boswachter Henk Ruseler geniet. © Kevin Hagens