Volledig scherm
© Thinkstock

Basisschool De Buut heeft geen vaste meesters en juffen meer

NIJMEGEN - Basisschool De Buut in Nijmegen-Oost heeft een tamelijk revolutionaire stap gezet: de traditionele groepen 1 tot en met 8 én de vaste meester of juf voor de klas zijn overboord gegooid.

In plaats daarvan wordt onderwijs geboden met docententeams op drie 'leerpleinen'. Leerlingen zijn hier verdeeld over drie niveaus: groepen 1 tot en met 3; groepen 4 en 5; en groepen 6, 7 en 8.

Kleine groepen
Docenten zijn gespecialiseerd in rekenen, taal of bijvoorbeeld maatschappijleer en verzorgen lessen in kleinere instructiegroepen. ,,Onderwijs wordt niet meer gegeven per klas, maar aan leerlingen die aanschuiven bij de lessen waar ze op dat moment aan toe zijn", zegt directeur Henk van IJzendoorn. 

Maatwerk
Zo kunnen leerlingen in de groep 6-leeftijd lessen krijgen op het niveau van groep 8 en omgekeerd. Volgens Van IJzendoorn kan De Buut beter maatwerk leveren. ,,Een kind kan een achterstand hebben met rekenen en met taal vooroplopen. Een schooljaar overdoen is onzinnig geworden."

Niet nieuw
Het is niet nieuw dat scholen jaarringen vaarwel zeggen. In het Montessori-onderwijs is het standaard dat leerlingen onderwijs krijgen op hun niveau. Ook op reguliere basisscholen zijn individuele lesprogramma's steeds gebruikelijker. Maar het initiatief van De Buut is toch tamelijk revolutionair, meent Peter Warnders van de landelijke Vereniging Bijzondere Scholen. ,,Bij het Montessori hebben leerlingen in de regel een vaste leerkracht. Leerpleinen zoals bij De Buut komen sporadisch voor in Nederland."