Volledig scherm
Het gebouw van Smit Draad in Nijmegen. © Do Visser/De Gelderlander

Bedrijfsartsen Smit Draad voor medisch tuchtcollege

ZWOLLE - Een bedrijfsarts, haar mentor, supervisor en directeur moeten vandaag voor het medisch tuchtcollege in Zwolle verschijnen. Werknemers van de Nijmeegse kabelfabriek Smit Draad hebben aangifte gedaan tegen de vier omdat zij op meerdere punten zijn tekortgeschoten.

Zo heeft de bedrijfsarts niet adequaat gereageerd op gezondheidsklachten, aldus de medewerkers.

Klachten
Omdat de vrouw nog in opleiding was, zijn ook haar mentor, haar supervisor en haar directeur aangeklaagd. De werknemers kampen met ernstige gezondheidsklachten, doordat ze werden blootgesteld aan gevaarlijke chemische stoffen tijdens hun werkzaamheden in de fabriek. 

Verbaasd
Directeur Johan Spierings van De Bedrijfspoli zei eerder in de Gelderlander dat de bedrijfsarts geen fouten heeft gemaakt. Ze zou zich zelfs extra ingezet hebben voor de zieke personeelsleden. Vanwege het medisch beroepsgeheim kon Spierings niet inhoudelijk reageren. Hij was verbaasd dat hij ook wordt aangeklaagd, omdat hij inhoudelijk niet met de kwestie te maken had.

Naar verwachting gaat de zaak de hele dag duren. Eerst worden deskundigen gehoord die beide partijen hebben voorgedragen. Twee van de vijf werknemers van Smit Draad zijn niet aanwezig in rechtszaal omdat ze daarvoor te ziek zouden zijn. De advocaat van de bedrijfsartsen stelt de onafhankelijkheid van twee deskundigen ter discussie die zijn voorgedragen door personeel.

Verslaggever Niek Opten van de Gelderlander is vandaag bij de zitting aanwezig. Lees meer over de zaak in ons dossier Smit Draad.