Volledig scherm
De resten van de Coberco-fabriek aan de Nieuwe Kade in Arnhem. Foto Theo Peeters

'Behoud historie Cobercofabriek Arnhem'

ARNHEM - Als het het voormalige Coberco-terrein in Arnhem wordt bebouwd, moeten de fabrieksresten blijven staan. Die boodschap kan grondeigenaar Royal FrieslandCampina uit Arnhem verwachten.

Volgens wethouder Ron König wilde de zuivelgigant het liefst alle nog staande delen van de melkfabriek tegen de grond werken. Dat zou herontwikkeling vergemakkelijken, maar van dat idee zijn ze in de Gelderse hoofdstad niet gediend.

Cultuurgoed
De flessenhal, de schoorsteen, het ketelhuis en het trapportaal aan de Westervoortsedijk hadden al de status van waardevol cultuurgoed. Bij het maken van het bestemmingsplan voor het gebied is dat nog eens bevestigd en de Arnhemse gemeenteraad hamert er andermaal op.

Plannen
Uitgezonderd eenmansfractie Verenigd Arnhem vindt de voltallige gemeenteraad op initiatief van D66-raadslid Maarten Venhoek dat het grootste deel van wat er nu nog staat van de melkfabriek moet blijven. Dat moet duidelijk zijn bij het maken van nieuwe plannen voor het gebied.

Verguld
König toonde zich verguld met die uitspraak van de Arnhemse raad. "Hiermee krijgt het bestemmingsplan ook politieke betekenis." De wethouder voelt zich erdoor gesterkt in zijn opstelling ten opzichte van Royal FrieslandCampina.