Volledig scherm
Het gebouw van Smit Draad in Nijmegen. © Do Visser/De Gelderlander

Belangrijke dag voor klokkenluiders Smit Draad

NIJMEGEN - Een jaar nadat zeven klokkenluiders een boekje opendeden over de arbeidsomstandigheden bij kabelfabriek Smit Draad in Nijmegen, wachten vandaag twee belangrijke uitspraken in deze kwestie. De Arnhemse kantonrechter spreekt zich vandaag uit over schadeclaims van (oud-)personeelsleden.

Vakbond FNV wil dat de Smit Draad-directie erkent dat de werkomstandigheden in het verleden niet in orde waren. Dat moet de afhandeling van claims vereenvoudigen.

Rechtszitting
De directie is daartoe niet bereid. Sterker, de omstandigheden zouden in het verleden altijd prima zijn geweest, zo betoogde de raadsman van de fabriek tijdens de zitting begin juni. De kantonrechter zou 8 juli uitspraak doen, maar had meer tijd nodig voor het vonnis. Hij had, zo verzuchtte de kantonrechter voorafgaand aan de rechtszitting, nog nooit zo veel rapporten gelezen als over deze zaak.

Nijmegen
De zitting begon toen met een uur vertraging, want het aantal aanwezige juristen, werknemers en deskundigen was zó groot dat de bode op zoek moest naar een nog grotere zaal in het Paleis van Justitie. Ook vandaag, bij de uitspraak, zal er veel belangstelling zijn. De kantonrechter komt hiervoor naar het gerechtsgebouw in Nijmegen.

Bedrijfsarts
Dat de uitspraak van de kantonrechter nu samenvalt met het vonnis van het Regionaal Tuchtcollege voor de gezondheidszorg Zwolle, is volgens de rechtbank in Arnhem puur toeval. Het regionaal tuchtcollege maakt vandaag bekend of de voormalige bedrijfsarts van de Nijmeegse kabelproducent ernstige fouten heeft gemaakt. Volgens vijf werknemers heeft de arts onzorgvuldig en te afwachtend gereageerd op hun klachten, die veroorzaakt zouden zijn door slechte arbeidsomstandigheden in de fabriek.

Begeleiders
Omdat ze nog in opleiding was als bedrijfsarts, zijn ook haar begeleiders aangeklaagd. Tijdens de behandeling van de zaak, ook begin juni, bleek dat de toenmalige directie zich defensief opstelde richting de bedrijfsarts. Zo kreeg die pas na anderhalf jaar inzage in belangrijke risico-inventarisaties.