Volledig scherm

Bellend asielkind en jongste vrijwilliger winnaars Gelders NieuwsFoto 2015

NIJMEGEN - Een Syrisch jongetje belt met zijn moeder in vluchtelingenkamp Heumensoord in Nijmegen. Het geluk spat van zijn gezicht af. Het moment wordt vastgelegd door Koen Verheijden.

De fotograaf uit Maasbommel is met dat beeld de winnaar van de Gelders NieuwsFoto 2015. Dat is donderdagavond bekendgemaakt in Museum CODA in Apeldoorn.

Publieksprijs
Theo Kock wint de Publieksprijs met zijn foto van de 3-jarige Mare in verzorgingshuis Antoniushove in Lichtenvoorde. Eerder sleepte de fotograaf uit het Achterhoekse Kilder al de Kinderjuryprijs in de wacht met zijn vertederende foto.

Categorieën
Behalve de algehele winnaar is Verheijden ook winnaar in de categorie Algemeen Nieuws, 1 van de 6 categorieën waarin fotografen konden winnen. De andere winnaars zijn:

Human Interest: Tamara Reijers Kunst, Cultuur en Entertainment: Rob Voss Portret: Raphaël Drent Sport: Broer van den Boom Serie/Reportage: Rias Immink

Winnaar algeheel en categorie Algemeen Nieuws is Koen Verheijden. De jury over deze foto: 'Ontroerende foto die een van de facetten van de vluchtelingenproblematiek mooi vastlegt. De Hollandse dame en de jongens verbeelden twee werelden. Details als de provisorische bedrading en contactdozen tekenen de locatie'.

Volledig scherm

Theo Kock wint de Publieksprijs met zijn foto van de 3-jarige Mare, waarschijnlijk de jongste vrijwilliger van de Achterhoek. De fotograaf uit het Achterhoekse Kilder won eerder al de Kinderjuryprijs met deze vertederende foto.

Volledig scherm

Winnaar categorie Human Interest is Tamara Reijers: Olifant Buba mag door een nieuwe wet niet meer optreden in de piste van Circus Freiwald. Dan maar in Wageningen spelen met de 10-jarige verzorgster Sharon Freiwald.

Volledig scherm

Winnaar categorie Kunst, Cultuur en Entertainment is Rob Voss: De Zandtovenaar vertelt in Apeldoorn het kerstverhaal met zand.

Volledig scherm

Winnaar categorie Portret is Raphaël Drent: Yanu van Leeuwen is door het Fonds Gehandicaptensport uitgeroepen tot Sporttalent van 2015. Ondanks de lichamelijke beperking van een kortere arm zwemt hij in Tiel als beste.

Volledig scherm

Winnaar categorie Sport is Broer van den Boom: Een duel tussen Robin Pröpper (links) en Anthony Limbombe tijdens de wedstrijd NEC - De Graafschap.

Winnaar in de categorie Sport: Duel tussen Robin Pröpper (links) en Anthony Limbombe tijdens de wedstrijd NEC - De Graafschap.
Volledig scherm
Winnaar in de categorie Sport: Duel tussen Robin Pröpper (links) en Anthony Limbombe tijdens de wedstrijd NEC - De Graafschap. © Broer van den Boom
De Gelderse Nieuwsfoto van 2015 volgens de kinderjury én het publiek: Mare en 'opa' Hamers samen aan het kleuren.
Volledig scherm
De Gelderse Nieuwsfoto van 2015 volgens de kinderjury én het publiek: Mare en 'opa' Hamers samen aan het kleuren. © Theo Kock
Winnaar in de categorie Kunst, Cultuur en Entertainment: De Zandtovenaar vertelt in Apeldoorn het kerstverhaal met zand.
Volledig scherm
Winnaar in de categorie Kunst, Cultuur en Entertainment: De Zandtovenaar vertelt in Apeldoorn het kerstverhaal met zand. © Rob Voss
Winnaar in de categorie Human Interest: Olifant Buba mag door een nieuwe wet niet meer optreden. In Wageningen speelt de olifant met verzorgster Sharon Freiwald (10).
Volledig scherm
Winnaar in de categorie Human Interest: Olifant Buba mag door een nieuwe wet niet meer optreden. In Wageningen speelt de olifant met verzorgster Sharon Freiwald (10). © Tamara Reijers
Gelders Nieuwsfoto van 2015: een Syrisch jongetje belt met zijn moeder in noodopvang Heumensoord bij Nijmegen.
Volledig scherm
Gelders Nieuwsfoto van 2015: een Syrisch jongetje belt met zijn moeder in noodopvang Heumensoord bij Nijmegen. © Koen Verheijden
Winnaar in de categorie Portret: Yanu van Leeuwen is door het Fonds Gehandicaptensport uitgeroepen tot Sporttalent van 2015.
Volledig scherm
Winnaar in de categorie Portret: Yanu van Leeuwen is door het Fonds Gehandicaptensport uitgeroepen tot Sporttalent van 2015. © Raphaël Drent