Volledig scherm
Bergerden met op de achtergrond de Warmte Kracht Centrale van het glastuinbouwgebied. © Erik van 't Hullenaar

Bergerden is twistappel van Lingewaardse gemeenteraad

HUISSEN - Bij een deel van de raad van Lingewaard bestaan twijfels aan de ambitie van de gemeente om vol in te zetten op de doorstart van tuinbouwgebied Bergerden als Next Garden. Van D66 was al bekend dat die het verder ontwikkelen van het gebied zinloos vindt.

Nijmegen en Lingewaard hebben er samen al 10 miljoen verlies op genomen, waarom dan nog nieuwe miljoenen steken in het vlot trekken van het project, stelt fractievoorzitter Sjoerd Wannet. Hij krijgt SP, PvdA en GroenLinks achter zich (9 zetels).

Geloof in herstel
Toch winnen de andere partijen (19 zetels) het pleit. Zij geven te kennen te geloven in herstel van de sector die sinds jaar en dag in de Betuwe geworteld is en die banen kan genereren.

Negatief signaal
Volgens Joachim de Bruin van Lokaal Belang Lingewaard zou het laten vallen van Bergerden als 'speerpunt' een negatief signaal afgeven aan nieuwe tuinders die naar het gebied tussen Huissen en Bemmel willen komen. Volgens wethouder Theo Peren zijn die er. Het is zaak Bergerden nog aantrekkelijker te maken, meent hij, door in te zetten op het klimaatneutraal maken van het complex.

Lingewaard erkent dat het risico bestaat dat deze strategie niet succesvol is. Toch gaat ze het nu proberen. Over 4 of 5 jaar wordt bekeken hoe het loopt.