Volledig scherm
Een impressie van plan De Eilanden 2.0 voor Meinerswijk.

Bestuurskundige: 'Referendum Meinerswijk roept verwarring op'

ARNHEM - Bestuurskundige Michiel de Vries van de Radboud Universiteit in Nijmegen heeft forse kritiek op de opzet van het referendum over de toekomst van Meinerswijk en Stadsblokken in Arnhem. Hij noemt de vraag die de bevolking op 30 november in het stemhokje voorgelegd krijgt onbegrijpelijk en verwarrend. 

"Ik zie een concept raadsbesluit met uitleg over het onder voorwaarden realiseren van woningen tussen het groen. Daar mag ik ja of nee op zeggen. Er wordt verwezen naar een bijgevoegd amendement van de gemeenteraad met de kop 'Bebouwing: hoe minder, hoe lager, hoe beter'", zegt De Vries.

Onduidelijkheid
Het is volgens de bestuurskundige onduidelijk wat er gebeurt als mensen tegen stemmen. „Wat gebeurt er als ik hier nee tegen zeg? Ik weet het niet. Je kunt er alle kanten mee op. Je kunt zelfs de deur open zetten voor hoogbouw als je tegen stemt op basis van zo'n tekst."

Boos
De Vries schat in dat slechts een kleine groep Arnhemmers zich grondig in de materie zal verdiepen. „Wat je dan ziet is wat je bij alle referenda ziet. De meeste mensen stemmen tegen omdat ze boos zijn op de overheid. Zoals mensen boos nee stemden tegen het toetreden van de Oekraïne tot Europa en boos ja stemden voor het uittreden van Groot-Brittanië uit Europa.

Opgeklopte onzin
De Vries durft de voorspelling aan dat het bij het referendum van Meinerswijk en Stadsblokken niet veel anders zal zijn. „Veel mensen hoeven alleen maar van iemand te horen dat het mooi gepresenteerde plan opgeklopte onzin is en dan zijn ze er klaar mee."