Volledig scherm
De tippelzone in Arnhem. © Gerard Burgers

Betaalde seks verhuist massaal van bordeel naar woning

NIJMEGEN  - Het aantal seksbedrijven met een vergunning neemt gestaag af. Daar tegenover staat een enorme groei van betaalde seks in woningen, hotels en bungalowparken. Ook de betaalde seks zonder vergunning en aangeboden via internet neemt toe. Dit stelt Johan Stam, expert mensenhandel en verantwoordelijk voor het nieuwe Prostitutie Controle Team van de politie in Gelderland en Overijssel.

Waren er in 2013 85 seksbedrijven nu zijn dit er nog 68.

Advertenties
Terwijl dagelijks duizend seksadvertenties op internet en in kranten verschijnen in die provincies. De drie grote spelers zijn Kinky, Sexjobs en Speurders. De seks die via internet wordt aangeboden is veel lastiger op misstanden te controleren dan het traditionele bordeel met vergunning.

Prostituees
Het Prostitutie Controle Team is in februari opgericht om dit probleem te tackelen. Het is inmiddels 67 keer langsgegaan op een plek waar prostituees waren. In de meeste gevallen (52 keer) een woning, maar ook hotels, bungalowparken, een massagesalon en in één geval ging het om buitenseks. In totaal waren op die plekken 79 mensen die betaalde seks aanboden, van wie er 29 de Nederlandse nationaliteit hadden. In vrijwel geen van de gevallen werkte de prostituee voor zichzelf. Het team heeft vier gevallen van mensenhandel aangebracht.

Extremer
Onbeschermde seks – dus zonder condoom – is de trend in betaalde seks tegenwoordig en dat is link, zegt Stam. „Wat wij vaak horen van de vrouwen zelf, is dat zij hierin mee moeten, omdat ze anders geen klanten krijgen.” De wensen van de klanten worden steeds extremer, is wat Stam en zijn team merken.

Trend
„Er is vraag naar shemales oftewel vrouwen met een penis en hermafrodieten oftewel personen met beide geslachtskenmerken. Wat we trouwens ook zien is een toename van mannenprostitutie. Dat is een landelijke trend.”