Volledig scherm

Bever in Arnhemse woonwijk Elderveld

ARNHEM - De bever leeft in de Arnhemse wijk Elderveld. Volgens de zoogdierenvereniging uit Nijmegen maakte de beschermde diersoort een jaar geleden de overstap van Meinerswijk naar Elderveld.

Bewoners plaatsen al enige tijd foto's van bevers op de besloten Facebookgroep van Elderveld. 

Discussie
Onder de zelfgemaakte kiekjes gaan de wijkbewoners in discussie: is dit een bever of gewoon een ordinaire muskusrat? „Nee”, zegt Vilmar Dijkstra van de zoogdierenvereniging Nijmegen. „Ik weet zeker dat de bever in Arnhem-Zuid zit. De sporen van een bever zijn heel karakteristiek.” Dijkstra doelt op grote omgeknaagde bomen. Dat kan alleen de bever.

Problemen
In de randstad komen bevers vaker voor in woonwijken. Volgens Dijkstra heeft Elderveld de primeur voor Gelderland. Bewoners zouden overlast kunnen ervaren. Mensen met hun tuin aan het water kunnen voorzorgsmaatregelen nemen door bomen aan de oever af te dekken met schapengaas. Ook is het mogelijk dat bevers gaan graven onder een terras aan het water. „Om dat te voorkomen kun je beschoeiing plaatsen. Een soort schutting van stenen of hardhout onder water.” 

Enthousiast
Bewoners van Elderveld reageren in hun Facebookgroep voornamelijk enthousiast. Net als Dijkstra. "Laten we er vooral van genieten."