Volledig scherm

Bewonersplatform Arnhem wil fietsers in zijstraten centrum toestaan

ARNHEM - Sta fietsers officieel toe in de stegen en zijstraten van de hoofdwinkelstraten in de binnenstad van Arnhem. Dat is het pleidooi van bewonersplatform Arnhem6811. Het gedoogbeleid dat sinds enkele jaren geldt, is het wijkorgaan een doorn in het oog. Ook wijkagent Hendrik Spoelman pleit voor duidelijkheid.

Alleen de Fietsersbond Arnhem is 'redelijk tevreden' over het fietsverbod op de hoofdwinkelstraten: Rijnstraat, Vijzelstraat, Ketelstraat, Roggestraat en de route Weverstraat, Grote Oord en de Jansstraat en een deel van de Koningstraat.

Andere kleur
In de zijstraten wordt fietsen gedoogd, tenzij het erg druk is. Het bewonersplatform stelt wel voor om een strook van een afwijkende kleur steen aan te leggen op de zijstraten waar het fietsen zou worden toegestaan. Dan weten wandelaars dat ze daar wielrijders kunnen verwachten, aldus het platform.

Duidelijkheid
Spoelman vindt het prima als het voorstel van de bewoners beleid wordt. „Maar stel dat fietsen in de hele binnenstad verboden wordt, dan ga ik daar ook in mee. Dat biedt tenminste de duidelijkheid die nodig is." Dat idee is voor de Fietsersbond, afdeling Arnhem onbespreekbaar. De bond is tevreden met de huidige situatie. „De binnenstad moet hoe dan ook voor fietsers bereikbaar blijven. Dat is ook in het belang van de middenstanders", aldus voorzitter Jan Kederlman.

Weinig klachten
De gemeente Arnhem ziet nog geen reden voor ander beleid. „We krijgen weinig klachten. En als je het fietsen vrijgeeft, kun je fietsers niet meer beboeten als ze in een drukke zijstraat roekeloos gedrag vertonen", aldus een woordvoerder.