Volledig scherm
Impressie van filmhuis en woningen op het Kerkplein in Arnhem.

Bezwaren tegen bouwen op Kerkplein Arnhem bij Raad van State

ARNHEM/DEN HAAG - De Raad van State in Den Haag buigt zich maandag over de bezwaren tegen het bebouwen van het Kerkplein in Arnhem. Omwonenden, ondernemers, een marktkoopman en Vereniging Stadsschoon Arnhem zijn ertegen.

Op het Kerkplein moet een nieuw onderkomen verrijzen voor Focus Filmtheater Arnhem, nu nog gevestigd in de Korenbeurs op de Korenmarkt. Het nieuwe filmhuis moet tussen de Eusbiuskerk en de Bakkerstraat één bouwblok gaan vormen met een aantal woningen.

'Ramp'
Volgens een woordvoerster van Stadsschoon noemt de vereniging het bouwplan in de correspondentie met de Raad van State 'een stedenbouwkundige ramp'. Er had een integrale visie voor het gebied moeten worden ontwikkeld, vindt Stadsschoon, en het plan is strijdig met het leegstandsbeleid.

Schaduw
Ondernemers van espressobar Panino Mi Gusto en ijssalon Buongirono zien het nut van de plannen niet. Het filmhuis vinden ze geen zinvolle toevoeging en ze vrezen de schaduw van het gebouw. De Scheveningse Vishandel wil niet met de weekmarkt verkassen naar de Markt.

Omwonenden van het Kerkplein vrezen vooral, staat in hun bezwaar, een toename van verkeer en fijnstof.