Volledig scherm
ROC Nijmegen © Gerard Verschooten

Blinde vrouw gediscrimineerd door roc in Nijmegen

NIJMEGEN - Het ROC in Nijmegen heeft zich schuldig gemaakt aan discriminatie door te weigeren een blinde vrouw onderwijs te geven. De onderwijsinstelling had alles op alles moeten zetten om het voor haar mogelijk te maken de door haar gewenste vmbo-opleiding te volgen.

Die uitspraak doet het College voor de Rechten van de Mens in de zaak van de 28-jarige Juliana Fragoso uit Nijmegen.

Middelen
De vrouw is al van kinds af aan blind en wilde via het Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs (VAVO) haar diploma vmbo-t halen. Volgens het College maakt het ROC onderscheid op basis van handicap of chronische ziekte, en dat is verboden. De onderwijsinstelling stelt zich op het standpunt dat het onderwijs bieden aan een blinde dusdanige aanpassingen vergt dat het een 'onevenredige belasting' zou zijn voor de school. Er zouden niet genoeg mensen en middelen zijn voor het afnenem van toetsen en examens.

Kritisch kijken
Het ROC zegt dat de uitspraak van het College reden is nog eens kritisch te kijken naar het onderzoek dat ze uitvoeren op het moment dat een persoon met een beperking zich aanmeldt. Het ROC zegt te betreuren dat de intakeprocedure in het geval van Fragoso niet naar behoren is verlopen.

Volledig scherm
Juliana Fragoso © Paul Rapp