Volledig scherm
De vijfjarige Boaz. © Paul Rapp

Boaz (5) zit soms 1,5 uur in de taxi: te moe om te spelen

NIJMEGEN - De 5-jarige Boaz uit Nijmegen, die een zeldzame DNA-afwijking heeft, zit vaak anderhalf uur in een taxibusje voor een ritje van 10 kilometer naar huis. Zijn moeder Babette Veltmeijer ziet het met lede ogen aan.

Ligt het aan de files bij de St. Maartenschool of aan de planning van het taxibedrijf? Naar zijn huis is een ritje van 10 kilometer, maar meestal is hij pas om 17.00, 17.30 uur uur thuis. Het ventje is dan doodop. Het is eten en dan naar bed, van spelen komt het niet meer. Tot grote boosheid en verdriet van zijn moeder, Babette Veltmeijer. „Vorig jaar was hij meestal om 16.15 uur thuis van school en zat hij bij vriendjes uit de wijk in de taxi.” Haar relaas op Facebook raakt veel andere ouders.

Vaak te laat
Ook 's ochtends gaat het niet van een leien dakje' meestal komt Boaz te laat op de St. Maartenschool aan, een school voor speciaal onderwijs aan leerlingen met een beperking en langdurig zieke kinderen. „Het grote probleem is de situatie bij de St. Maartenschool", zegt Math van den Beucken van taxibedrijf Van Driel, dat het leerlingenvervoer verzorgt in Nijmegen - niet te verwarren met de nieuwe regiovervoerder Avan, die in Arnhem en de Liemers niet soepel loopt. „We zijn daar altijd wel een kwartier, twintig minuten aan het wachten. Maar momenteel soms een half uur of langer."

'Hand in eigen boezem'
Het is daar inderdaad een krappe bedoening voor de 45 taxibusjes die om 15.30 uur de 240 kinderen komen ophalen. Maar schooldirecteur Gillis Geschiere vindt dat vervoerder Van Driel ook de hand in eigen boezem moet steken, want die wachttijden waren er vorig jaar ook. „Het heeft ook met planning van de taxi's te maken, de lengte van de routes." In Nijmegen mogen kinderen maximaal een uur in de taxi reizen, Van Driel zegt dat bijna altijd te halen. „Maar als hij om 17.30 uur thuiskomt, is dat echt niet het geval", zegt Babette Veltmeijer.

Vanwege de klachten gaan ze een dezer dagen met elkaar om de tafel, Van Driel, de school en de gemeente Nijmegen.

Lees meer over de situatie bij de St. Maartenschool in de Gelderlander van maandag 10 oktober, of in de e-paper.