Volledig scherm
© Thinkstock

Boete na blijvende klachten kinderopvang De Sterrenberg

ARNHEM - De eigenaar van Montessori Kinderopvang De Sterrenberg in Arnhem moet binnen twee weken een dwangsom van 9.500 euro betalen aan de gemeente Arnhem, omdat hij nog altijd zijn zaken niet op orde heeft. Als de opvang na het betalen van de boete alsnog niet binnen een bepaalde tijd aan de eisen voldoet, volgt sluiting.

De kinderopvang in de wijk Sterrenberg ligt al sinds 2013 onder een vergrootglas bij de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden. De klachten in het laatste rapport zijn wederom talrijk.

Te weinig personeel
Er wordt op bepaalde dagen te weinig personeel ingezet. Bij een kinderopvang moeten altijd twee volwassenen bij de kinderen zijn. Dat is bij De Sterrenberg niet het geval.

Er ligt een houten vloer waar in de kieren veel vuil zit. De vloer zorgt daarnaast voor splinters bij de kinderen.

Schroeven
Enkele speeltoestellen die buiten staan, zijn zelfgemaakt en niet gekeurd. Medewerkers hebben zelf geprobeerd de objecten veilig te maken door verrotte delen en uitstekende schroeven te verwijderen.

Een regeling om klachten af te handelen ontbreekt. Ouders met een klacht over de veiligheid van hun kinderen kregen geen reactie.

Dode vliegen en beschimmelde etenswaren
Eind 2015 deed de inspectie onderzoek na meldingen van ouders. Er werd toen geconstateerd dat het balkon boven de entree van het monumentale pand los hing, dat kinderen zelf buiten de straat op konden, er een doordringende stank hing en dat ruimtes vies waren, beschimmeld, slecht geventileerd en slecht verwarmd. In de keuken en toiletruimtes lagen veel dode vliegen, stof en beschimmelde etenswaren.

Deze tekortkomingen worden in het inspectierapport nu niet meer genoemd. De Sterrenberg wilde woensdag niet reageren.