Volledig scherm
Kappen bomen in Beusichem voor het project Stroomlijn Foto: Tamara Reijers

Bomen en struiken in uiterwaard mogen gerooid

ARNHEM - Rijkswaterstaat mag doorgaan met het kappen en rooien van duizend hectare bomen en planten in uiterwaarden langs de grote rivieren. Dat heeft de Raad van State besloten. De Vereniging Gelderse Natuur en Milieufederatie eiste tevergeefs dat het project Stroomlijn werd stilgelegd.

Het verwijderen van bomen en struiken is nodig omdat de begroeiing er bij hoogwater voor zorgt dat er te weinig ruimte is om water af te voeren naar zee.

Water
Project Stroomlijn maakt deel uit van Ruimte voor de Rivier. Doordat het steeds vaker en harder regent, stijgt het waterpeil in de de Rijn, IJssel, Waal en Maas. Nederland heeft 60.000 hectare uiterwaarden. Daarvan wordt duizend hectare gekapt. Dat zorgt er voor dat het water 5 tot 10 centimeter lager komt te staan.

Maatregelen
Volgens de Vereniging Gelderse Natuur en Milieufederatie zijn de maatregelen te rigoureus. Er is te weinig rekening gehouden met de natuur en met name met het leefgebied van de bever. Ook de ijsvogel en de woudaap zouden lijden onder het kappen.

Volgens de Raad van State is het bezwaar onvoldoende onderbouwd om het werk stil te leggen. In het najaar volgt nog wel een bodemprocedure, maar tot die tijd mag het werk doorgaan.

Zie hieronder een filmpje over het project Stroomlijn.

Informatieve film over Stroomlijn welke ARCADIS heeft laten maken in opdracht van Rijkswaterstaat. Zie ook www.rws.nl/stroomlijn