Volledig scherm
© ANP

Boswachter: pas op voor hitsige reeën in Gelderland

NIJMEGEN - Boswachters in reerijke gebieden in Gelderland hebben een waarschuwing uitgedaan naar automobilisten. „Pas op voor hitsige reeën die zomaar de weg oversteken." De jaarlijkse bronsttijd is weer aangebroken, wat betekent dat bij de bokken de hormonen door het lijf gieren.

De komende tijd proberen ze zoveel mogelijk geiten te bevruchten. Voorafgaand aan het paringsritueel probeert de bok het geitje het hof te maken door haar op te jagen. Gedreven door hormonen neemt de voorzichtigheid af. De beesten nemen ongewoon veel risico door onverwacht wegen over te steken.

Nooit alleen
Omdat ze elkaar achterna zitten, zijn overstekende reeën in deze periode eigenlijk nooit alleen. Automobilisten moeten er dus rekening mee houden dat als ze er eentje de weg over zien vliegen, er vaak nog een of meer volgen. Een gebruikelijk beeld is dat een bok achter een geit aan zit, en dat daarachter nog de kalveren komen die dit voorjaar zijn geboren.

Stapvoets
Reeën verplaatsen zich over een eigen wegennet door het bos. Ze steken vaak op dezelfde plekken de weg over. De boswachters adviseren een ree stapvoets te passeren en niet direct weer gas te geven, om dierenleed en schade aan de auto te voorkomen. Een botsing tussen auto en ree levert een schadepost op van gemiddeld ruim 2.000 euro.