Volledig scherm
Het nieuwe fietspad in Groesbeek is momenteel afgesloten. © Theo Peeters

Bouw 'reptielwerende hekjes' in Spoorkuil Groesbeek

GROESBEEK - Een aannemer is maandag in opdracht van de gemeente Berg en Dal begonnen met de aanleg van 'reptielwerende hekjes' langs het omstreden fietspad in de Groesbeekse Spoorkuil. Die moeten voorkomen dat de beschermde diersoorten de zandhagedis en hazelworm het pad oversteken en geplet worden onder fietsbanden. Op last van het rijk moest de gemeente het fietspad vanaf 2015 elk jaar een aantal maanden afsluiten.

De platen zijn in 2014 aangelegd tussen de Schietbaan en de Biesseltsebaan over een zandweg in de Spoorkuil. De gemeente had echter nagelaten te onderzoeken of de hazelworm en zandhagedis, die in de spoorkuil leven, te veel in het gedrang zouden komen door de fietsers.

Hek
Uiteindelijk is overeengekomen dat aan beide kanten van de betonnen platen over een lengte van 750 meter een hekje komt met een hoogte van vijftig centimeter. Aan de bovenkant zit een dikkere rand, waardoor het voor de beestjes extra moeilijk is de barrière te slechten.

Voor de reptielen legt de aannemer om de 75 meter hek een tunneltje onder het fietspad aan. De elf tunneltjes en de hekjes kosten de gemeente Berg en Dal een ton.