Volledig scherm
In de nacht van 22 op 23 januari werden auto's die bij M. geparkeerd stonden bij zijn woning door mannen met vloeistof overgoten en in brand gestoken. © Politie

Bouwer crimineel belnetwerk Danny M. mag weer naar huis

NIJMEGEN - Danny M, die ook wel 'de telefoonleverancier van de onderwereld' wordt genoemd, mag zijn eigen huis in Nijmegen weer in. De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls legde hem eind juli een gebiedsverbod op, om de buurt te beschermen tegen een nieuwe aanslag.

Bruls verbood hem in zijn eigen straat te komen op aandringen van bezorgde buurtbewoners. „De aanwezigheid is een gevaar voor de openbare orde”, volgens Bruls toen.

Dreiging
Het gebiedsverbod voor de wijk Hegdambroek gold tot 22 augustus en Bruls heeft besloten die termijn niet te verlengen. Volgens hem zijn er geen aanwijzingen dat de dreiging net zo groot is als toen. Hij vindt het nu belangrijker dat Danny M. als vader weer bij zijn gezin kan wonen.

Brandende auto's
In januari werden twee auto's van M. met een brandbare vloeistof overgoten en in brand gestoken. In maart werden met een automatisch wapen kogels afgevuurd op een woning twee deuren verder, vermoedelijk ook bestemd voor hem volgens de politie.

Een buurtbewoner zei ruim een maand geleden blij te zijn dat het nu rustig is in de straat. „Eerlijk gezegd hopen we dat hij nooit meer terugkomt."

Netwerk
Hij runde een wereldwijd communicatienetwerk waarmee via versleutelde telefoons niet-traceerbare mails verstuurd konden worden. De politie ontrafelde dat netwerk. Daarna hadden zijn klanten het op hem gemunt, vermoedt de politie.

Danny M. werd op 19 april gearresteerd en sinds 29 juni is hij weer op vrije voeten.