Volledig scherm
In de nacht van 22 op 23 januari werden auto's die bij M. geparkeerd stonden bij zijn woning door mannen met vloeistof overgoten en in brand gestoken. © Politie

Bouwer crimineel belnetwerk Danny M. weer op vrije voeten

NIJMEGEN - Nijmegenaar Danny M. (37) is sinds deze week op vrije voeten. Dat bevestigt een woordvoerder van het Landelijk Parket. M. werd op 19 april dit jaar opgepakt op verdenking van witwassen, naar aanleiding van een inval bij zijn bedrijf Ennetcom in Nijmegen.

Volgens de woordvoerder is M. nog wel verdachte in deze zaak, maar mag hij zijn proces in vrijheid afwachten.

Crimineel netwerk
Justitie zei eerder met zijn aanhouding een groot crimineel netwerk in beeld te hebben gekregen dat gebruik maakte van versleutelde mobiele communicatie. De Nijmegenaar verkocht via zijn bedrijf wereldwijd telefoon's van het merk Blackberry waarvan de e-mailcommunicatie kon worden versleuteld.

Volgens justitie waren 19.000 klanten op het netwerk van Ennetcom aangesloten. Motorbendes en drugskoeriers zouden via dat netwerk informatie hebben uitgewisseld.

Vuurwapen
Bij M. werd thuis een vuurwapen aangetroffen. In januari werden twee auto's bij zijn woning in brand gestoken; in maart werd in zijn straat met een automatisch wapen geschoten op een buurwoning. Justitie vermoedt dat de kogels voor M. bestemd waren.

Justitie in Nederland en Canada onderzoekt momenteel de geld- en goederenstromen van Ennetcom.