Volledig scherm

Boze gedeputeerde wil met boycot op AH discussie losmaken

ARNHEM - De Gelderse gedeputeerde van Landbouw Jan Jacob van Dijk (CDA) boycot supermarkt Albert Heijn. Hij is boos omdat Ahold prijsverlagingen bij leveranciers, en dus ook boeren, af probeert te dwingen. Boeren houden zo geen geld over om te investeren in dierenwelzijn en milieuverbeteringen.

In een opiniestuk in De Gelderlander van woensdag 7 september schrijft Van Dijk dat hij sinds enkele weken de winkels van Albert Heijn mijdt.

Boycot
Hij reageert daarmee op het bericht dat Albert Heijn na de fusie met het Belgische Delhaize prijskortingen eist van leveranciers. Door de fusie is een groter concern ontstaan. Dat betekent dat het op grotere schaal producten inkoopt. En daar zou een lagere prijs tegenover moeten staan, zo is de redenering.

Van Dijk stelt dat de prijsverlagingen uiteindelijk op het bord van de producenten van voedsel terechtkomen. En de effecten daarvan zijn volgens de Gelderse gedeputeerde desastreus.

Dieren
Van boeren wordt verwacht dat ze investeren om hun dieren meer ruimte te bieden en dat ze de uitstoot van vervuilende stoffen verlagen door luchtwassers te installeren. Van Dijk noemt die wensen vanuit de maatschappij terecht, maar stelt dat Ahold die torpedeert. De boeren houden geen geld voor investeringen over.

Reactie
Ahold Delhaize, waaronder de Albert Heijn-winkels vallen, wil niet inhoudelijk op de boycot van de gedeputeerde reageren. Het bedrijf laat alleen weten dat het met honderd grote, internationale leveranciers in gesprek wil over de contracten.

Met individuele boeren en tuinders wordt niet gesproken, laat het bedrijf weten. „We zien dat voor dezelfde producten de inkoopprijzen verschillen. Daar gaan we over in gesprek.”

Lees het complete verhaal inclusief het opiniestuk in De Gelderlander van woensdag 7 september, of bekijk de e-paper.