Volledig scherm
© Gino Press

'Brand' crematorium blijkt storing in crematieoven

NIJMEGEN - De brand in het dak van uitvaartcentrum en crematorium Waalstede waarvoor de brandweer vrijdagmiddag uitrukte blijkt een storing te zijn geweest in een crematieoven. Dat laat DELA weten. De uitvaartverzekeraar is eigenaar van het in maart geopende centrum aan de Staddijk in Nijmegen.

Volgens woordvoerder Korneel Born van DELA is er 'bij aanvang van het crematieproces rookontwikkeling ontstaan in de voorruimte bij de crematieoven'. De oven is daarop automatisch naar een veiligheidsmodus overgeschakeld, terwijl een grote hoeveelheid rook zich verspreidde rondom het gebouw.

Volgens DELA is de overledene die gecremeerd zou worden ongeschonden gebleven bij het incident.

Geblust
De woordvoerder zegt dat de brandweer niet geblust heeft, maar geholpen om de rook te verdrijven. Dit in tegenstelling tot berichten van de brandweer ter plaatse. Die meldde tijdens het incident dat het om een brand in het dak ging waar brandweerlieden moeilijk bij konden en die daarmee lastig te blussen was. Om 17:55 werd door de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid op Twitter gemeld dat de brand was geblust.

Oorzaak
Wat de oorzaak van de storing in de crematieoven is kan DELA niet zeggen. „Dat moet nadere inspectie aan de oven uitwijzen", aldus woordvoerder Korneel Born.

Naar buiten
Tijdens de rookontwikkeling waren er volgens DELA honderd mensen in het uitvaartcentrum. Daaronder nabestaanden en gasten die na de uitvaartdienst aan de koffietafel zaten en mensen die voor een volgende uitvaart kwamen. Zij zijn allemaal naar buiten begeleid. Er vielen geen gewonden.

De uitvaartdienst die net zou beginnen, is verplaatst naar het crematorium in Beuningen.

Schade
​Volgens DELA is er aanzienlijke rookschade in het gebouw maar beperkt zich dat tot de ruimte bij de crematieoven en de nabijgelegen gang. Hoewel het uitvaartcentrum en crematorium naar verwachting gewoon in bedrijf blijven zegt DELA dat tot nader bericht de crematies zelf in het crematorium in Beuningen zullen plaatsvinden.