Volledig scherm
© ANP

Brandweer Nijmegen gaat actie voeren

NIJMEGEN - De brandweer in Nijmegen sluit zich aan bij de landelijke acties tegen het verhogen van de pensioengerechtigde leeftijd. Vanaf maandag rukt de brandweer alleen nog voor spoedgevallen uit. „Er komen geen levens op het spel te staan”, stelt , zegt de Nijmeegse bevelvoerder Joop van der Zanden.

„De veiligheid in de stad Nijmegen blijft gegarandeerd. Branden worden geblust. Wij hebben geen conflict met de burger. Die gaan we wel uitleg geven over de aard van ons arbeidsconflict.”

Fysiek
De actiebereidheid onder de beroepsmensen in de Nijmeegse kazerne is groot, verzekert de brandweerman. „Wij hebben fysiek en mentaal zwaar werk. Dat houd je gewoon niet vol tot je 65ste.” Landelijk willen de werkgevers, waaronder het korps Gelderland-Zuid, de leeftijdsgrens voor het vroegpensioen verhogen. Sinds 2006 konden beroepsbrandweermensen op de zogeheten FLO-regeling. Tegen gedeeltelijke doorbetaling van loon, kon men eerder stoppen met werken. Door vele veranderingen in de wet- en regelgeving is de regeling niet meer uitvoerbaar.

Pensioen
Vakbond FNV Overheid eist dat het vroegpensioen blijft bestaan. Brandweerlieden, die afgekeurd worden voor het uitrukken met de brandweerwagens, moeten voortaan een werkgarantie krijgen, zo eist de vakbond.

In 18 van de 25 veiligheidsregio's worden vanaf maandag zondagsdiensten of wachtdiensten gedraaid, aldus de vakbond.