Volledig scherm

Brandweer oefent in seniorencomplex Lent

NIJMEGEN - De regionale brandweer start in Nijmegen en regio met een reeks brandoefeningen in complexen waar veel senioren zelfstandig wonen. De bewoners worden actief bij de oefening betrokken.

Het Waalveercomplex in Lent is maandagavond de eerste oefenlocatie. Ook omwonenden kunnen de actie bekijken en om uitleg vragen 'hoe te reageren op een brand in huis en hoe brandrisico's verkleind kunnen worden'.

Brandoefeningen
Na de fatale brand in 2015 in de Notenhout in Neerbosch-Oost, waarbij meerdere oudere bewoners om het leven kwamen, is door diverse bewonersgroepen aangedrongen op brandoefeningen en het testen van vluchtwegen in seniorencomplexen. De brandweer speelt daar met de oefeningen in woongebouwen in zestien gemeenten op in.

Voorlichting
Eerder hield de de brandweer voor senioren al voorlichtingsbijeenkomsten in de brandweerkazerne zelf. Ditmaal gaat de brandweer voor het eerst gericht naar wooncomplexen voor ouderen en wordt een nepbrand bestreden, inclusief een gedeeltelijke ontruiming van het woongebouw. De Waalveer aan de Veerdam telt tien appartementen, er wonen ook hoogbejaarden. Ben de Pauw, voorzitter van het bewonersoverleg, is blij met de oefening.

Extra inzet
Deskundigen van de Brandweeracademie stelden vorig jaar dat extra inzet nodig is om de brandveiligheid van wooncomplexen voor senioren te verbeteren. Ouderen blijven immers langer thuis wonen. Zij moeten leren zichzelf in veiligheid te brengen bij een brand. Plaatsing van rookmelders is eveneens essentieel. Evenals veilig koken, bijvoorbeeld met een kookwekker om een pan op het vuur niet te vergeten.

Bekijk hier meer over het initiatief van de brandweer en tips over wat te doen bij brand.