Volledig scherm
Gravin Isabelle zu Ortenburg Gravin van Aldenburg Bentinck, nazaat van Charlotte Sophie Bentinck, in juni 2011 voor kasteel Middachten.

Brieven 18de-eeuwse feministe op werelderfgoedlijst?

ARNHEM/ DE STEEG - De omvangrijke correspondentie van rijksgravin Charlotte Sophie Bentinck (1715 - 1800) prijkt volgend jaar mogelijk tussen de dagboeken van Anne Frank, de Gutenberg Bijbel en handschriften van Johann Sebastiaan Bach op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het Gelders Archief in Arnhem, dat de 25.000 brieven beheert, maakte donderdag bekend dat de brieven op de nominatie staan voor het register Memory of the World, de werelderfgoedlijst van documenten.

Charlotte Sophie Bentinck woonde op kasteel Middachten in De Steeg, dat nog steeds in handen is van haar nazaten. Ze correspondeerde met de groten der aarde uit haar tijd, zoals Voltaire en Frederik de Grote.

Feministe
Bentinck was feministe en had opvallende politieke en maatschappelijke denkbeelden. Haar brievencollectie is al vaak bestudeerd en geeft volgens wetenschappers „een uniek beeld van het leven van de adel in de achttiende eeuw.”

Over het leven van de van oorsprong Duitse Sophie zijn verschillende boeken en een film verschenen. Unesco beslist in het voorjaar van 2017 of de brieven op de lijst komen 

Zilveren Anjer 2011 Prins Bernhard Cultuurfonds Gravin Isabelle zu Ortenburg -- Gravin van Aldenburg Bentinck (De Steeg, 1925) uit De Steeg Zet zich al jaren in voor de instandhouding van Kasteel Middachten. Zij is de drijvende kracht achter de renovatie en schonk de inboedel van het kasteel aan de Stichting Kasteel Middachten. Als erfgenaam en bewoner vindt de gravin dat het landgoed voor iedereen toegankelijk moet zijn. filmportret gemaakt door: Studio BBH regie/edit: Stijn van der Loo edit: Anne Hartog camera: Deen van der Zaken geluid: Wouter Veldhuis