Volledig scherm
Geoffrey Butler (87) op de stoep van het Vriendenhuis in Klarendal. © Rolf Hensel

Brit (87) op zwerftocht in Arnhem: 'Politie laat me niet met rust'

ARNHEM - Zijn verhaal doet denken aan de roman De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson. Alleen is Geoffrey Butler 'pas' 87 jaar oud. En Butler klom niet uit een raam, maar zegde zijn serviceflatje op en pakte de boot van Dover naar Calais.

Woensdagavond rond 20.15 uur vond de Arnhemse politie hem op de afrit van de A12 bij het Velperbroekcircuit. De Brit zat daar op de vangrail.

Politie
„De politie laat me niet met rust”, zegt de 87-jarige zittend op de stoep van het Vriendenhuis in de Arnhemse wijk Klarendal, waar de politie hem heen bracht. „Je mag in Nederland blijkbaar niet op straat slapen.”

Slag aan de Somme
Butler trok eerst door Frankrijk en België. „Ik wilde namens mijn vader naar de 100ste herdenking van de Slag aan de Somme in juni. Hij heeft daar gevochten.”

Oorlogsgeschiedenis
Butler is vooral geïnteresseerd in oorlogsgeschiedenis. „Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak woonde ik als 11-jarige jongen in Manchester. Ik wilde graag naar het front. Ik zat bij de cadetten – een soort Britse Hitlerjugend. Tot ik 17 was en in dienst mocht.”

Arnhem is niet het eindpunt van zijn zwerftocht: Butler wil na het weekend verder trekken.

Lees het hele interview met Geoffrey Butler in de krant van 26 augustus, online te lezen via krant.gelderlander.nl