Volledig scherm
Hotel Dreyeroord is opgetrokken in de stijl van een Zwitsers chalet. © Marina Popova

Britse ambassadeur vindt dreigende sloop Dreijeroord 'tragedie'

OOSTERBEEK - De Britse ambassadeur in Nederland, Sir Geoffrey Adams, noemt de dreigende sloop van het voormalige hotel Dreijeroord in Oosterbeek een 'tragedie'. In een brief aan waarnemend burgemeester Hein Bloemen van Renkum uit de ambassadeur zijn zorgen, omdat heel wat Britten een bijzondere band hebben met het hotel waar in september 1944 zwaar gevochten is.

Dreijeroord – door de Britten 'The White House' genoemd – is één van de symbolen van de Slag om Arnhem. Het hotel sloot twee jaar geleden. De oude eigenaar kreeg de exploitatie niet meer rond.

Inmiddels is Dreijeroord in handen van belegger Amvest, die op de plek van het 170 jaar oude pand een verpleeghuis voor dementerenden wil bouwen. Slopen mag, want Dreijeroord is geen beschermd monument.

Protesten
Die voorgenomen sloop roept wereldwijd veel protesten op. Stichting Behoud Dreijeroord krijgt van alle kanten steunbetuigingen. Onder meer van het Airborne Museum, Oorlogsmuseum Overloon, Nationaal Bevrijdingsmuseum, Koninlijke Stichting Defensiemusea en Erfgoed Gelderland. Ook de Schotse overheid en Britse veteranen steunen het protest. Ze noemen de sloopplannen 'a shame'.

Oplossing
De Britse ambassadeur Adams pleit voor een oplossing die Dreijeroord voor toekomstige generaties behoudt als symbool voor de strijd voor de vrijheid. 'Dappere Britse soldaten gaven op deze plek voor die strijd hun leven', schrijft hij. De Stichting Airborne Feelings verzamelde tot nu toe al 4.100 steunbetuigingen voor het behoud van Dreijeroord uit 40 landen. 

Steun
Wiljo Pas van Stichting Behoud Dreijeroord is erg blij met de steun van de Britse ambassadeur. „Het steunt ons in onze strijd. Het is onbegrijpelijk dat aan battlefield-toerisme in deze regio zo veel waarde wordt gehecht – de provincie heeft er net 7 miljoen euro voor uitgetrokken – en dat dan één van de vijf symbolen van de Slag om Arnhem gesloopt zou worden."

Inmiddels is er een petitie gestart om Dreijeroord te behouden.