Volledig scherm
Officieren van de 82e ‘All American Airborne Division’, worden op 17 september 1944 vlak voor de start van de Operatie Market Garden gebriefd in het Engelse Cottesmore.

Britten gebruikten telefoons Arnhems verzet

ARNHEM - De Britse parachutisten hebben tijdens de Slag om Arnhem wel degelijk gebruik gemaakt van de telefoonlijnen van de Nederlandse ondergrondse.

Dat onthult onderzoeker Karel Berkhuysen in zijn onlangs verschenen boek Verzet via het geheime telefoonnet over de rol van de verbindingen van de Provinciale Geldersche Electriciteits Maatschappij (PGEM) in de Tweede Wereldoorlog.

Argwaan
Zijn lezing staat haaks op de populaire geschiedschrijving. Daarin wordt de Britse legertop van toen afgekraakt vanwege de diepe argwaan jegens de Nederlandse bevolking. De parachutisten die bij Arnhem landden, kregen instructies mee om contact met de bevolking te mijden in de veronderstelling dat veel mensen met de Duitsers heulden.

In veel publicaties wordt gewag gemaakt van Britten die de hulp van het verzet afwezen en al snel het onderlinge contact verloren vanwege hun eigen erbarmelijk functionerende radioapparatuur.

Nuance
Berkhuysen nuanceert dit beeld. Hij noemt namen van verzetsstrijders die via de telefooncentrale aan het Velperplein met succes contact wisten te leggen tussen de Britten onderling, met hun hoofdkwartier Hartenstein in Oosterbeek en de Arnhemse binnenstad. Agenten zorgden dat telefoons tussen panden bij de Rijn bleven werken.

'Bommen op gebouwen'
De Britten lieten wel veel kansen liggen, zo onderkent Berkhuysen. Ze bliezen in Oosterbeek een telefoonschakelkast met Nijmegen op en negeerden een oproep van het verzet om oprukkende Duitse tanks tussen Dieren en Arnhem te bombarderen. 'Montgomery gooit alleen bommen op gebouwen en niet op wegen' kreeg het verzet te horen.