Volledig scherm
Burgemeester Hubert Bruls. © ANP

Bruls laat zich niet gek maken door terreur

NIJMEGEN - Nadat de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls in De Gelderlander al aankondigde geen extra veiligheidsmaatregelen te nemen bij grote evenementen, zegt hij nu ook in vakblad Binnenlands Bestuur niet op die manier te willen capituleren voor terreur. De vraag of er extra maatregelen genomen moeten worden, werd hem gesteld na de aanslagen op  de Brusselse luchthaven Zaventem op 22 maart.

Bruls zegt in Binnenlands Bestuur niet meer maatregelen te hebben genomen dan anders voor de 100ste Nijmeegse Vierdaagse in juli, de Giro d'Italia dit weekend of het Special Olympics Dorp dat de komende tijd wordt opgebouwd voor de Nationale Spelen voor mensen met
een beperking.

Dreiging
"We hebben geen garanties dat er in Nederland niets gebeurt en op sommige plekken ligt het misschien wat meer voor de hand dan op andere. Er is daarom al jaren een verhoogd risiconiveau voor de Vierdaagse, maar we hebben de laatste jaren nog nooit een concrete dreiging gehad", aldus Bruls in BB. 

Prullenbakken
'De burgemeester wijst er bovendien op dat het ergens een keer moet stoppen', staat in het blad. „Dan kunnen we iedere amateurvoetbalwedstrijd ook wel schrappen. Je zegt dan namelijk: mensen mogen niet meer samenkomen. Daarmee capituleer je voor terreur." Bruls zegt daarom niet van plan te zijn het komende weekend prullenbakken te laten weghalen of hotels te controleren.

Angst
De Nijmeegse burgemeester uitte zich in De Gelderlander in soortgelijke bewoordingen: "Je kunt risico's nooit helemaal uitsluiten; u kunt ook aangereden worden door een auto. De vraag is: laat je je leven leiden door angst? Ik zou willen zeggen: heb ook vertrouwen in hoe we de zaken organiseren. Wij hebben in Nederland een behoorlijk netwerk van politie en veiligheidsdiensten. Uit heel Europa komen ze tijdens de Vierdaagse kijken hoe we hier aan veiligheid en crowd management doen, met camera's, matrixborden, noem maar op. Een idioot met een bomgordel is niet 100 procent tegen te houden. Maar ik hoop dat niemand zich daardoor laat weerhouden naar de Vierdaagse te komen."