Volledig scherm
Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. © Do Visser/ DG

Bruls na Nice: 'Geen aanwijzing dat er iets gebeurt bij Vierdaagse'

NIJMEGEN - Vierdaagse-deelnemers en -feestvierders hoeven niet bang te zijn voor een terroristische aanslag. Dat meldt burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen in een verklaring na de aanslag in Nice, waarbij gisteravond tientallen doden vielen.

Bruls heeft 'met afschuw kennis genomen van de verschrikkelijke gebeurtenissen in Nice gisteravond'. Desondanks is er 'ook na gisteravond geen enkele concrete aanwijzing dat er richting Vierdaagse iets te gebeuren staat', zo schrijft hij in de verklaring.

'Effect'
Wel beseft de burgemeester dat de bloedige aanslag 'ongetwijfeld effect heeft op de wijze waarop de Vierdaagse beleefd wordt. Het spreekt vanzelf dat we gedurende de komende week nauw overleg zullen hebben over de veiligheidsmaatregelen tijdens de Vierdaagse'.

Er lopen vanaf dinsdag circa 50.000 mensen mee. De Vierdaagsefeesten, die zaterdag al beginnen, trokken vorig jaar ongeveer 1,5 miljoen mensen.

Beveiliging
Gemeenten en veiligheidsdiensten zullen na de aanslag met een vrachtwagen in Nice opnieuw kijken naar de beveiliging van evenementen in Nederland, onder meer bij de Nijmeegse Vierdaagse. Dat zei korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie vrijdag op Radio 1. „Alles is tegenwoordig een wapen”, zei Akerboom op NPO Radio 1 over het inzetten van een voertuig voor een aanslag.

Onder leiding van Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof zullen alle betrokken diensten opnieuw kijken of de beveiligingsmaatregelen afdoende zijn.

'Iets anders'
„Je ziet nu toch iets anders”, aldus Akerboom over het gebruik van de vrachtwagen. Hij laat weten dat het de bedoeling is dat evenementen „in principe” niet worden afgezegd. „We willen dat het leven weer normaal wordt.”

Lees hier alles over de aanslag in Nice.