Volledig scherm
Vlinders zwermen om karakteristieke huisjes in de nieuw te bouwen mangrove in Burgers' Zoo. © Burgers' Zoo

Burgers' opent grootste overdekte mangrove ter wereld

ARNHEM - In Burgers' Zoo kunnen bezoekers vanaf 2017 door de grootste overdekte mangrove ter wereld lopen. De bouw van de ruim 3.000 vierkante meter grote hal begint in september, meldt het Arnhemse dierenpark. Behalve een groot aantal soorten vissen zijn er ook zeekoeien, vlinders, vogels, reptielen en krabben te zien.

Het ontwerp voor de overdekte mangrove is geïnspireerd op het Shipstern Nature Reserve in het Centraal-Amerikaanse land Belize. 

Kraamkamer
De natuurlijke mangroves worden ernstig bedreigd. Met de nieuwe hal wil Burgers' bezoekers meer leren over het bijzondere, kwetsbare ecosysteem. De explosieve bevolkingsgroei en intensieve garnalenteelt bedreigen de mangroves, die worden gezien als de kraamkamer van de oceaan. Vissen en andere bewoners van het tropische koraalrif gebruiken de beschutting van de mangroves om hun jongen ter wereld te laten komen. Dat trekt weer grote aantallen vogels, reptielen en zoogdieren aan.

Vrijheid
De hal komt op de plek van de huidige vogelafdeling en wordt het 5e 'ecodisplay' in het dierenpark, na de Bush, Desert, Ocean en Safari. Volgens directeur Alex van Hooff kost de nieuwe hal zo'n 5 miljoen euro. 

Duurzaam
Burgers' wil de hal zo duurzaam mogelijk maken. Daarom komen er zonnepanelen op het dak en wordt het pand voorzien van een koudeopslag. Ook wordt het water via zwaartekracht verplaatst in plaats van met pompen. Daardoor verwacht het dierenpark veel energie te besparen. 

Het dierenpark heeft ook nu al een mangrovehal. Deze werd in de jaren 80 gebruikt als proefhal voor de geplande Bush. Daarna is de hal verbouwd tot de Burgers’ Mangrove. 

Volledig scherm
Verblijf voor de zeekoeien in de nieuw te bouwen mangrove. © Burgers' Zoo