Volledig scherm
Het Paleis van Justitie in Arnhem.

Cel na messteken in Arnhems uitgaanscentrum

ARNHEM - Een 21-jarige kunstacademiestudent uit Amsterdam is door de rechtbank in Arnhem veroordeeld tot een gevangenisstraf van 180 dagen, waarvan 107 voorwaardelijk. De man zou dit voorjaar na een avondje stappen geprobeerd hebben met een mes op een Arnhemmer in te steken.

Het mes schampte slechts het gezicht van het slachtoffer, waardoor van serieuze verwondingen geen sprake was. Een groot geluk bij een ongeluk, betoogde de officier van justitie twee weken geleden ter zitting: „Het had niet veel gescheeld, of de oogkas van het slachtoffer was doorboord.”

Knettergek
De Amsterdammer zou vlak voor het incident een verwarde indruk hebben gemaakt en onder meer hebben geroepen dat hij ‘knettergek is’ en ‘in een TBS-kliniek thuishoort.’ Voor de rechter gaf hij toe die avond behoorlijk dronken te zijn geweest.

Provoceren
Terwijl hij bij een taxistandplaats wachtte, kreeg hij ruzie met twee Arnhemmers. Die zouden de zichtbare aangeschoten Amsterdammer hebben geprovoceerd en uitgescholden. Als reactie daarop pakt de man een mes uit zijn achterzak en wijst daarmee naar zijn belagers. „Dat was een kunstmes. Gebruik ik voor mijn studie om papier mee te snijden. Toevallig had ik dat nog bij me. Daarmee wilde ik hen schrik aanjagen.”

Mishandeling
Volgens de rechtbank bleef het daar echter niet bij. De man zou geprobeerd hebben om met het mes op één van de twee Arnhemmers in te steken. Doordat die ontweek, bleef de schade beperkt. Toch is daarmee een poging zware mishandeling volgens de rechtbank bewezen.

Doordat de Amsterdammer al ruim drie maanden in voorarrest zat, hoeft hij niet meer de cel in. Ten aanzien van de voorwaardelijke celstraf van 107 dagen geldt een proeftijd van twee jaar.