Volledig scherm
© pixabay.com

Celstraffen Centurion-directie voor beleggingsfraude

ALMELO/ARNHEM - Drie voormalige directieleden van het Arnhemse Vastgoedbedrijf Centurion zijn woensdag veroordeeld tot celstraffen tussen de 3 en de 4 jaar.

De rechtbank heeft bepaald dat het vonnis en de namen van de verdachten met naam en toenaam op www.rechtspraak.nl worden genoemd. „Mensen kunnen dan zelf nagaan dat het niet zo verstandig is om met deze mensen in zee te gaan", aldus de rechtbank.

Schuldig
Volgens de rechtbank in Almelo heeft het drietal zich schuldig gemaakt aan grootschalige beleggingsfraude met vakantiewoningen in Costa Rica. Volgens justitie was er sprake van een Ponzifraude, een soort piramidespel, waarbij een kleine 700 beleggers voor 26 miljoen euro werden gedupeerd. In totaal is 21 miljoen euro verdwenen.

Niet aanwezig
De drie 'Centurions' nu wonend in Arnhem en Gouda waren niet bij de uitspraak aanwezig. Ze mochten het proces in vrijheid afwachten. De rechtbank heeft de schorsing opgeheven. Ze zullen weer worden aangehouden om het hoger beroep in de gevangenis af te wachten.

Kapster
Voorafgaand aan de uitspraak kreeg een voormalige vriendin van een van de directeuren een taakstraf van 90 uur van de politierechter. De Arnhemse vrouw stond fictief op de loonlijst van Centurion en verdiende bijna twee ton als manager. In werkelijkheid was ze kapster. De vrouw kreeg een werkstraf van 90 uur voor valsheid in geschrifte. De kapster gebruikte haar 'loonstrookjes' van Centurion voor het verkrijgen van een hypotheek om een huis te kunnen kopen.

Uitkering
Ook vroeg ze een uitkering aan bij het UWV. De Arnhemse, die niet bij de uitspraak aanwezig was, heeft daarvoor een boete betaald van 17.000 euro. Volgens de politierechter heeft de vrouw enorm veel spijt en heeft ze zwaar geleden onder de strafzaak rond Centurion. Desondanks is volgens de Almelose politierechter was een straf op zijn plaats.