Volledig scherm
© pixabay.com

Celstraffen geëist in Centurion-fraude

ALMELO - Tegen drie voormalige directieleden van het Arnhemse vastgoedfonds Centurion zijn dinsdag voor de rechtbank in Almelo celstraffen geëist van 3,5 jaar, 4 jaar en 4,5 jaar.

Door grootschalige beleggingsfraude is er 26 miljoen euro verdwenen, aldus het OM. De drie hebben zich volgens het openbaar ministerie schuldig gemaakt aan grootscheepse oplichting, faillissementsfraude, valsheid in geschrifte en witwassen.

Vakantiewoningen
Centurion belegde in het realiseren van vakantiewoningen in Costa Rica. Met het verkopen van 16 verschillende financiële beleggingsproducten kwam tussen 2009 en 2014 er dik 20 miljoen euro binnen bij het bedrijf. Echte winst werd met het verkopen van grond of vakantiewoningen niet gemaakt.

Ponzi-fraude
De eerste beleggers kregen hun investering versneld en met hogere winst terugbetaald. Dat gebeurde met inleggelden van latere beleggers, aldus het OM, zonder dat de beleggers dat weten. Daarom is er volgens het OM sprake vanaf 'het prille begin' van een 'gewiekste' ponzi-fraude en werd er 'blijvend misbruik' gemaakt van het vertrouwen van nieuwe investeerders. „Centurion was gebouwd op drijfzand,'' aldus de officier van justitie.

De rechtbank in Almelo neemt 4 weken de tijd voor de uitspraak. „De zaak is zeer complex.''