Volledig scherm
© DG

Centurion-directie ontkent oplichting voor rechter

ALMELO - Twee voormalige directieleden van het Arnhemse vastgoedfonds Centurion ontkennen dat ze zevenhonderd beleggers bewust voor miljoenen hebben opgelicht. Dat stelden ze maandag voor de rechtbank in Almelo. Justitie verdenkt Centurion, dat vakantiewoningen ontwikkelde op Costa Rica, van grootschalige beleggingsfraude door middel van een piramidespel.

Centurion haalde tussen 2009 en 2014 dik 20 miljoen binnen met de uitgifte van obligatieleningen en winstcertificaten. In totaal werden dertien verschillende beleggingsproducten verkocht.

Hoger rendement
De eerste investeerders kregen hun belegging versneld en met een hoger rendement uitbetaald. Dat gebeurde met geld van latere beleggers en niet omdat er met de verkoop van bouwgrond of vakantievilla's fors geld was verdiend. Het bedrijf ging in de zomer 2014 failliet. De twee directieleden, nu wonend in Arnhem en in Velp, stelden dat de beleggers telkens netjes werden geïnformeerd over de problemen op Costa Rica. Volgens de directeuren waren ze Centurion met de beste bedoelingen begonnen, maar was het stormachtige succces van het fonds hen boven het hoofd gegroeid.

Cocaïne
De directeuren leefden op grote voet: jaarsalarissen van bijna twee ton, dure maatpakken en dure auto's. Beide directeuren gebruikten cocaïne. Oprichter en directeur Patrick de R. van Centurion, belandde in verslavingsklinieken. Hij snoof per maand 7.500 euro aan cocaïne. Charles van E. de andere directeur verklaarde maandagmiddag dat hij altijd een ondergeschikte rol had gespeeld binnen Centurion. Hij gaf leiding en trainde het verkoopteam. Hij was de laatste drie maanden noodgedwongen directeur geworden, omdat De R. in de verslavingskliniek was opgenomen.

Dinsdag komt een derde voormalige directielid voor. Ook zullen de gedupeerde beleggers schadevergoeding eisen. Sommigen zijn hun gehele pensioen kwijtgeraakt.

Centauro
Tijdens de zitting bleek dat vlak voor het faillissement in de zomer van 2014 geld is weggesluisd uit Centurion. Met twee ton werd bijvoorbeeld het nieuwe vastgoedfonds Centauro Real Estate begonnen. Centauro opereert vanuit een statige villa in Nijmegen en belegt in vakantieprojecten op een eiland in de Caribische Zee. Het bedrijf nam de gehele verkoopafdeling van Centurion over. Justitie onderzoekt al geruime tijd of er bij Centauro sprake is van oplichtingspraktijken. De administratie van Centauro is na een inval in 2015 door de FIOD in beslag genomen.

Duizendstraal
Met geld van Centurion werd voorts voor 1,4 miljoen euro een vastgoedproject op het Caribische eiland Saint Kitts gefinancierd. Bij beide projecten is de naam van Geert Duizendstraal opgedoken. Duizendstraal wordt verdacht van fraude van tientallen miljoenen. Hij is de grote man van het in 2012 gefailleerde La Perla, dat in exotische oorden ultraluxe vakantiewoningen ontwikkelde. Eind 2012 werd La Perla failliet verklaard met een schuldenlast van 80 miljoen euro. Een jaar later ging Duizendstraal persoonlijk failliet met een schuld van 246 miljoen euro.

Volgens het Financieel Dagblad is Duizendstraal mogelijk betrokken bij een nieuwe beleggingsfonds: Rembrandt Rendement in Bilthoven. Dit bedrijf zou volgens beleggers van Centurion een verkapte voorzetting zijn van het Arnhemse Centurion.