Volledig scherm
De zes cheetahwelpen in Burgers' Zoo. © Theo Kruze/ Burgers' Zoo

Cheeta in Burgers' Zoo bevalt van zesling (video)

ARNHEM - Een cheetavrouwtje in Burgers' Zoo in Arnhem is bevallen van een zesling. De zes luipaard-kittens blaken van gezondheid en groeien goed, maakte het Arnhemse dierenpark deze donderdag bekend.

De geboorte van de zesling is bijzonder, omdat in maar 5 procent van alle cheetahgeboortes in Europese dierentuinen zes welpjes ter wereld komen. „Meestal bestaan nesten uit twee tot vijf welpen”, zegt een woordvoerder van Burgers' Zoo.

Binnen
De welpjes zijn nu twee weken oud en blijven de eerste zes weken binnen. Daarna worden ze preventief ontwormd en ingeënt tegen katten- en niesziekte. Na zes weken – als de welpjes drie maanden zijn – worden die entingen herhaald en pas daarna kunnen bezoekers ze zien.

Het is de tweede keer dat het cheetavrouwtje bevalt van zes kinderen. Dat gebeurde twee jaar geleden ook. Vijf van de zes dieren zijn inmiddels verhuisd naar dierentuinen elders in Europa. De zesde verhuist binnenkort.

Ook de welpen uit dit tweede nest verhuizen op termijn uit de Arnhemse dierentuin.

Moeder en vader
De moeder van de zes is een authentieke Arnhemse: zij werd 1 maart 2010 geboren in Burgers' Zoo. De vader van de zesling leeft sinds 2013 in Arnhem en kwam 21 maart 2011 ter wereld in de dierentuin in het Oostenrijkse Salzburg.