Volledig scherm
Studenten van het CIOS begeleiden een zwemactiviteit in zwembad Valkenhuizen. © Rolf Hensel

CIOS Arnhem worstelt met imago

ARNHEM - Ooit was het CIOS in Arnhem een bolwerk voor toekomstige sportleraren. Nu worstelt de opleiding met haar imago. Docenten vragen zich af waar alle gediplomeerden toch naartoe moeten.

Honderden leerlingen die half augustus voor de deur van sportcentrum Valkenhuizen in Arnhem staan, kijken reikhalzend uit naar lange sportdagen. Maar na een flitsende start zijn daar de eerste twijfels. 'Wat kan ik straks met mijn diploma?' is dan de vraag.

Voorlichting
Om valse verwachtingen te voorkomen, probeert de opleiding in samenwerking met middelbare scholen het imago te veranderen. Bij het intakegesprek wordt nu duidelijker gemeld wat de opleiding inhoudt. „Studenten moeten beseffen dat niet iedereen topsporter of trainer van een topclub kan worden", zegt een woordvoerder van roc Rijn IJssel, waar het CIOS deel van uitmaakt.

Uitval
Anno 2016 studeer je namelijk ook af als buitensportcoördinator, fitnessmedewerker of in de vrijetijdsbesteding. Daar hadden veel beginnende studenten niet op gerekend. Jaarlijks vallen rond de 150 scholieren uit. „Veel te veel natuurlijk. Ze denken er vooraf te weinig over na. Het is niet alleen maar lekker een potje voetballen", aldus de woordvoerder.

Lees het volledige verhaal over de CIOS dinsdag in De Gelderlander, editie Arnhem & Veluwezoom of in onze online krant.