Cliënten instelling Elver krijgen meer te zeggen

WEHL/ ARNHEM - De mening van cliënten van Elver, een instelling voor verstandelijk gehandicapten, telt voortaan zwaarder dan die van hun familieleden en vertegenwoordigers.

Volledig scherm
Een cliënt van Elver.

Dat is vastgelegd in het reglement van de nieuwe cliëntenraad. De nieuwe raad vervangt de 2 vroegere raden van de instellingen Fatima en Schreuderhuizen. Die zijn gefuseerd tot Elver, gevestigd in Wehl. 

'Clienten voorrang'
"Wellicht blijft het theorie, maar mochten er ooit tegenstrijdige adviezen komen van de cliënten en de cliëntvertegenwoordigers, dan krijgt het advies van de cliënten voorrang", zegt Ton Oolthuis, bestuurssecretaris van Elver. "Al zullen we natuurlijk wel kijken waar het verschil van mening vandaan komt en hoe we dat kunnen oplossen."

Ook bij onder meer discussies rond intimiteit en seksualiteit worden verstandelijke gehandicapten meer betrokken dan vroeger.

Nieuwe opzet
De nieuwe opzet van de cliëntenraad is een weerslag van die veranderingen. Zo krijgen de cliënten vanaf nu álle adviesaanvragen te zien, terwijl ze vroeger slechts over een selectie mochten meepraten. Oolthuis: "Ze kunnen nu zelf aangeven of een onderwerp hun pet te boven gaat of dat ze het willen bespreken."

De raad bestaat voortaan bovendien uit 2 deelraden: 1 voor cliënten en 1 voor cliëntvertegenwoordigers (familie of andere wettelijke vertegenwoordigers). Vroeger vormden ze 1 geheel.