Volledig scherm
Nijevelt. © DG

Cliënten worden ziek, zwak en misselijk in huize Nijevelt

NIJMEGEN - Braken, buikloop, misselijkheid, algehele zwakte en (gevaar voor) uitdroging. Dat zijn de klachten waarmee zo'n vijftien cliënten met verstandelijke beperking de afgelopen week kampten van zorginstelling Driestroom. 

Ook vijf medewerkers werden ziek, zwak en misselijk. De oorzaak daarvan is het zeer besmettelijke noro-virus.

Buikklachten
Sinds een week is de ziekteverwekker op oorlogspad in huize Nijevelt in de Nijmeegse wijk Groenewoud. De Driestroom-cliënten wonen op de vijfde en zevende verdieping van het gebouw. Hier wonen in totaal 38 cliënten. „Elke medewerker die buikklachten kreeg, hebben we volgens protocol naar huis gestuurd", aldus teamleidster Alexandra de Bakker. „Tot 48 uur na de laatste klachten mogen ze vanwege besmettingsgevaar niet komen werken."

Toeval
Het gebouw doet behalve als woonverblijf van Driestroom dienst als verzorgingshuis voor oudere bewoners van De Waalboog. Op de afdelingen voor ouderen heeft het virus zich vooralsnog niet gemanifesteerd. De Bakker: „Driestroom en Waalboog werken intensief samen, maar nu houden we de loopstromen voor de veiligheid even strikt gescheiden." Begin dit jaar werden afdelingen voor ouderen wél door hetzelfde virus getroffen. Volgens De Bakker is het puur toeval dat dit twee keer in korte tijd in hetzelfde gebouw rondwaart. „Iemand loopt het mee naar binnen via besmette handen of voeten. Je doet er niets aan."

Protocollen
Zorginstellingen kampen relatief vaak met besmettingen. Protocollen voor hoe te handelen liggen klaar om verdere verspreiding zoveel mogelijk tegen te gaan. „Je moet veel vaker handen wassen en striktere hygiëne toepassen. „Verzorging gebeurt met een schort voor en mondkapjes op." Volgens cijfers van het RIVM (rijksinstituut voor volksgezondheid) kampt jaarlijks een half miljoen Nederlanders met een noro-virusbesmetting.