Volledig scherm
Arend Hogerhorst in zijn zaak aan de Hommelseweg. © Rolf Hensel

Coffeeshop De Pinguin vecht sluiting aan

ARNHEM - "Burgemeester Kaiser van Arnhem heeft coffeeshop De Pinguin op basis van gekunsteld bewijs van door de politie afgeluisterde telefoongesprekken laten sluiten." Dat zegt Marcel Bosman, advocaat van de de coffeeshop aan de Hommelseweg in Arnhem.

"Op basis van telefoontaps is de conclusie getrokken dat de eigenaar niet altijd in zijn zaak staat terwijl hij daartoe wel verplicht is. Wij kennen de samenvattingen van de telefoontaps in een bestuurlijk rapport waarop Kaiser zijn beslissing baseert. Dat is als bewijs onvolledig, oncontroleerbaar en suggestief. Er is geen agent in de zaak langs geweest om bij controle vast te stellen dat de zaak open was bij afwezigheid van de baas."

Inval
Coffeeshopbaas Arend Hogerhorst stelt dat een medewerker ervan verdacht wordt zelf in drugs te handelen en dat de politie telefoongesprekken heeft afgeluisterd om bewijzen te verzamelen voor witwassen. "In januari is hier daarom een inval van de politie geweest. Ik wist niks van die handel. Ik heb dat personeelslid direct ontslagen."

Onwil
Kaiser zegt dat juist deze man bedrijfsleider was bij De Pinguin. Hogerhorst stuitte daarom op onwil bij de burgemeester bij de jaarlijkse aanvraag van verlenging van de vergunning voor de coffeeshop. Advocaat Blom noemt Kaiser 'halsstarrig' in de kwestie en vindt de sluiting buiten proporties.

Burgemeester Kaiser ziet af van commentaar in afwachting van de rechtszaak op 21 juni waarin Hogerhorst de sluiting aanvecht.