Volledig scherm
Spektakel tijdens Bridge to Liberation Experience

Column Martijn Brugman: Echt

COLUMN - De stichting The Bridge to Liberation Experience weet hoe wij herdenken moeten. Ze hebben er zelfs een term voor. Het Nieuwe Herdenken. De ingrediënten: spektakel, BN'ers en een nieuwe naam. The Bridge to Liberation Experience. Ze hebben marketing-technisch uitgekristalliseerd dat je een herdenking beter geen herdenking kunt noemen. Klinkt gewoon niet zo aantrekkelijk.

Het woord 'liberation' schiet mij in het verkeerde keelgat. De slag is nooit herdacht als een bevrijding maar als een mislukking. Want dat was het ook. Arnhem en Oosterbeek verwoest, duizenden doden, 150.000 mensen op de vlucht. En een hongerwinter.

Misery
​Een club hotemoten heeft nu dus besloten dat de brug toch naar bevrijding leidde. Geen geschiedenisboek waar je dat in kan terugvinden. Hebben ze maling aan. Als je de brug aan woorden verbindt, dan kom je uit bij een woord als ellende. Misery. The Bridge to Misery Experience. Ja, dat klinkt natuurlijk niet goed. Dat schuurt. Dat biedt geen spektakel. Daar kan Glennis Grace geen liedje over zingen.

Opblazen
Ze blazen de herdenking op tot iets wat het nooit geweest is. Ik ben voorstander van het Echte Herdenken. Komt niet uit de koker van een stichting. Het Echte Herdenken komt uit de mensen zelf. Schoolkinderen die bloemen op de Airbornebegraafplaats in Oosterbeek leggen. De re-enacters in hun Jeeps. De mensen die langs de kant van de weg staan als de Berenkuil leegloopt. Echt herdenken is een 84-jarige vrouw bij het graf van haar dode broer.

Gekke-sokkenparade
​Elk jaar sluit een groep Britten hun bezoek aan Arnhem af in restaurant De Bok. De foto's van hun vaders - veteranen - hangen er aan de muur. Ze eten. En na het eten volgt er iets geweldigs. De gekke-sokkenparade. Met de broekspijpen omhoog paraderen ze, met gekke sokken aan, dwars door De Bok. Ook een experience. Maar eentje die echt en authentiek is.