Volledig scherm
Qader Shafiq. © Gerard Verschooten

Column Qader Shafiq - 'Wij willen laten zien dat we ergens in geslaagd zijn'

De 100ste Vierdaagse zit er bijna op. Hoe was het alweer? Het is moeilijk om je gevoel uit te leggen.

Je verlaat vroeg in de ochtend de stad en lopend bereik je de kernen en gehuchten. Je maakt deel uit van een kleurrijk internationale familie. Je bent je zelf. Ver van de opgeheven vingers van dogma’s en normen. De gesprekken zijn onverbloemd en argeloos omdat de logica van de beperking manifesteert zich.

De Vierdaagse rivieren, de Waal, de Maas, Linge en Niers met de prachtige uiterwaarden helpen je de vergankelijkheid van elke beweging begrijpen.

De Vierdaagsewandelaar is een oen. Oen staat voor open, eerlijk en nieuwsgierig. De Vierdaagsewandelaar weet dat het leven zin heeft zolang je bergop loopt. Want op een bergafdaling kun je moeilijk greep hebben.

Je ontmoet weer mensen die je door het jaar heen niet ziet en vergeet ze. Maar nu kom je ze tegen. Je weet hoe ze heten en wat ze doen.

Tijdens de Vierdaagse ben ik geen pacifist. Ik heb bewondering voor militaire dames en heren die mij met hun liederen en krachtige uitstraling naar de finish trekken.

Net voor de start van de derde dag heb ik mijn moeder in Kabul gebeld. Als haar kind heb ik haar over mijn pijnlijke blaren die ik dit jaar heb opgelopen verteld. En weg was de pijn. De Vierdaagse is ook het kind in je hervinden. De aandacht van je geliefden verdienen.

Vandaag haal ik mijn eerste bier in Malden waar mijn vrienden staan en mijn triomftocht voortzet op de via Gladiola. De wandelaars die het doorsnee van de menselijkheid representeren zorgen voor het vermaak van de feestgangers.

De toeschouwers van het theater vragen zich af: wat bezielt deze mensen? Wij weten het antwoord. Maar we zeggen dat niet. Want de dag na de Vierdaagse begint de werkelijkheid. Wij willen laten zien dat we ergens in geslaagd zijn. Datgene wat in onze hoofden zit, drinken we weg. Hier in de feeststad Nijmegen.