Volledig scherm
Kunstenaar Gunter Demnig legt stolpersteine. © Hans Veenhuis

Conflict over Stolpersteine in Arnhem voor Joodse gedeporteerden

ARNHEM - Burgemeester Kaiser van Arnhem worstelt met de komst van 'Stolpersteine' (struikelstenen) van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig voor de huizen van tijdens de Holocaust vermoorde Joodse burgers in de stad.

Een deel van de Joodse gemeeenschap wil ze niet. 'Dan lopen ze opnieuw over ons heen', luidt de kritiek uit die kringen.

Oud-oom
„Kaiser schuift een beslissing al twee jaar voor zich uit”, zegt Hein-Willem Leeraar uit Friesland, die ijvert voor de komst van een struikelsteen voor de voormalige woning annex winkel van zijn in Mauthausen omgebrachte oud-oom Philip aan de Koningstraat in het centrum van Arnhem. „In 110 gemeenten in Nederland hebben ze er geen probleem mee maar in Arnhem wel.”

Bemiddeling
Bestuurslid Brigitte Wielheesen van het Interprovinciaal Opperrabbinaat voor Nederland heeft zich in april tegenover Kaiser bereid verklaard om te bemiddelen in de kwestie. „Ik zou binnen twee weken antwoord krijgen maar ik hoorde niets meer”, verzucht Wielheesen. „Dat is jammer. Mensen vinden dat de Duitse kunstenaar rijk wordt van die stenen over de rug van de overledenen en hun nabestaanden. Wat ook steekt, is dat hij de stenen uitgerekend op zaterdagen, de religieuze rustdag, bij de huizen plaatst. Dat ervaren mensen als beledigend. Ik denk dat er gedenktekens mogelijk zijn die de bezwaren wegnemen.”

Veel tijd
Een woordvoerder van de burgemeester benadrukt dat veel tijd is gestoken in 'veldwerk' en dat Kaiser in oktober een knoop wil doorhakken. Leeraar vindt dat de struikelstenen juist respectvolle herinneringstekens zijn. „Je kunt de kunstenaar ook vragen om ze op een andere dag dan zaterdag in Arnhem te leggen. De burgemeester moet bovendien niet de illusie hebben dat hij het alle mensen in de Joodse gemeenschap naar de zin kan maken.”