Volledig scherm
© Ronald Hissink

Criminelen dumpen drugsafval vaker in het oosten

NIJMEGEN - Natuurgebieden in Gelderland worden door criminelen steeds vaker gebruikt voor de illegale dump van extreem gevaarlijk drugsafval. 

De afgelopen jaren kwam drugsafvaldump vrijwel uitsluitend voor in Brabant, tegenwoordig wijken criminelen vaker uit naar ‘veiliger’ provincies zoals Gelderland "Met name de omgeving Nijmegen en de Veluwe."

Bestrijding
Dat stelt Marchel Zomer van LFO, het politieteam dat betrokken is bij de bestrijding van drugsafval. Uit LFO-cijfers blijkt dat in 2014 90 procent van de 200 drugsdumpingen in Brabant werd gedaan. een jaar later waren er landelijk 162 dumpingen.

Verschuiving
Zomer schat in dat daarvan circa de helft in Brabant was. "Dumpers laten Brabant vaker links liggen, je ziet een verschuiving naar andere regio’s.”"

2 weken geleden werden nog ruim tien vaten met chemisch drugsafval gevonden bij recreatieplas Bussloo.

Waterbed-effect
Volgens LFO komt de verschuiving naar Gelderland vooral omdat de bestrijding van drugscriminaliteit in het zuiden geïntensiveerd is. "n Het creëert een waterbed-effect. Criminelen kiezen voor de veiligste weg en trekken weg uit Brabant", aldus Zomer.

Het afval van synthetische drugs zoals xtc en speed bestaat uit giftige en bijtende stoffen die zeer gevaarlijk zijn voor mens, dier en natuur.