Volledig scherm
Arnhem © Hans Broekhuizen/DG

Curator: 'failliet SBA is de schuld van Arnhem'

ARNHEM / VELP - Arnhem is aansprakelijk voor de ondergang van binnenstadspromotor SBA. De gemeente zou haar betalingsverplichtingen niet zijn nagekomen. Dat stelt curator Sander Drijber, door de Arnhemse rechtbank belast met de afwikkeling van het faillissement van SBA.

Hij wil aan de hand van een bodemprocedure aantonen dat Arnhem tekortgeschoten is in haar zorgplicht. Later zal moeten blijken hoe hoog de schade daadwerkelijk is. Het faillissement van SBA heeft drie personeelsleden hun baan gekost. 

Niet reageren
De gemeente wil niet reageren zolang de zaak onder de rechter is. Eerder heeft Arnhem laten weten elke vorm van aansprakelijkheid af te wijzen. 

Geschonden
Curator Drijber stelt dat de gemeente harde afspraken heeft geschonden. Arnhem zou eind 2014 bij monde van toenmalig wethouder Economie Hans Giesing (D66) hebben toegezegd de aflopende samenwerkingsovereenkomst met SBA met nog één jaar te verlengen, maar is dat niet nagekomen. Dat is Arnhem aan te rekenen, aldus Drijber, want de gemeente wist (of kon weten) dat SBA bankroet zou gaan, als ze niet zou uitbetalen. SBA rekende op de jaarlijkse vergoeding van minstens de gegarandeerde 350.000 euro (uit het Ondernemersfonds) en een gemeentelijke subsidie van 50.000 euro. De al jaren lopende afspraak was dat in januari 80 procent van de toegezegde geldstroom zou worden uitgekeerd. Dat is volgens Drijber niet gebeurd.

Lees het hele verhaal in De Gelderlander van vrijdag 15 juli, editie Arnhem, of in de online editie.